Top öt csodás panoráma a Tisza-tóra

2021. július 6.

« Vissza a hírekhez

A Tisza-tavat már valószínűleg senkinek nem kell bemutatnunk. Az ember alkotta paradicsom páratlan élővilágával, különleges tanösvényeivel és kerékpárútjaival már megismerkedhettetek, madártávlatból azonban még ritkábban láthattátok. Most mutatunk öt kilátópontot, ahonnan a magasból figyelheted meg a világörökségi helyszínt.

Kiskörei kilátó

A kiskörei hallépcsőhöz közel 2021-ben a nyaralóhajózás egyik központja épült fel. Az építmény közepén egy csónakra hajazó kilátóból nézheted meg a Tisza-tó panorámáját. A toronyból a Tisza-tó számos nevezetességét, például az abádszalóki medencét és a Kiskörei vízierőművet is láthatod. A 19 méter magas építmény amellett, hogy az Alföld egyik legmagasabb pontja lett, közvetlen környezetében mosdót is találsz. További információt a Kiskörei kilátóról ide kattintva olvashatsz.

Fattyúszerkő és Bölömbika (Ravasz-háti) kilátó

Szintén friss kilátók a Tisza-tónál, hiszen újkori pályafutásukat 2021-ben kezdték. Amitől viszont igazán különlegesek az az, hogy kizárólag vízi úton tudod megközelíteni őket. Szerencsére szinte nincs olyan település a Tisza-tónál, ahol ne bérelhetnél egy kis csónakot, de akár SUP-on is elevezhetsz a kilátókhoz. A tornyok pontos helyszíneit ide kattintva találod.

https://aktivmagyarorszag.hu/lancfuresszel-adtak-at-a-tisza-to-ket-uj-kilatojat/

Tisza-tavi Ökocentrum

Európa legnagyobb édesvízi akváriumával, szabadtéri vízi játszóterével, 3D mozitermével önmagában is kiváló szórakozás a poroszlói ökocentrum, de a kilátórészéből szuper kilátás nyílik a környékre is. Ha még izgalmasabb programra vágysz, az ökocentrumból indulnak hajójáratok a Tisza-tavi Vízisétányhoz, ahol a nádas közepén, pallóúton kialakított tanösvényen barangolhatsz, ahol szintén találsz kilátót. Az ökocentrumnál hajót is bérelhetsz, ha innen közelítenéd meg a Bölömbika vagy a Fattyúszerkő kilátót.

Tisza-tavi Kerékpáros Centrum

Fotó: Csepregi-Horváth Márton / Facebook / Tisza-tavi kerékpáros centrum

Hagyományos értelemben véve ez nem egy kilátó, hiszen egy kerékpárbérlő épületről van szó, na de hány olyan többemeletes épületről tudsz az országban, amelynek a tetejére fel tudsz tekerni? A Tiszafüreden található kerékpáros centrumban rengeteg bringa közül válogathatsz, és a kiegészítők kiválasztásában is segítenek.

Kilátó a Tiszavirág tanösvényen

Ez a tanösvény magasan a Tisza-tó egyik legszórakoztatóbb kalandja. Tiszaörvényről a Szabics kikötőből tudsz áthajózni a szigetre, ahonnan indul a tanösvény útvonala. Először semmi különleges, csak ártéri jellegű erdőkben sétálsz, míg szembe nem találod magad egy sor gumicsizmával. Nem véletlenül vannak kirakva, hiszen a további utad során gyakran kell majd lápban mászkálnod, vagy a belső szigetek között kézi vontatású hajóval átkelned. Az út végén vár rád a Göbe-tó, aminek a partjáról bátran elköthetsz egy ladikot, hogy a víz közepéről élvezd a csendet. A tó partján egy kisebb kilátót is találsz majd.

Dinnyésháti kilátó

Strandolás közben kéne egy kis mini-program? Tiszanánán a Dinnyésháti strandon egy kisebb kilátót is találsz, ahonnan megnézheted a Tisza-tó legkeskenyebb részét.

További hírek