Top 5 hely Muraföldén

2023. március 14.

« Vissza a hírekhez

Élményekben gazdag, természetközeli kalandra vágysz? Irány Murafölde! A lankás, mesés táj Zala megye déli részén öleli körül településeit. Nevét éltető folyója, a Mura ihlette, mely szeszélyesen kanyarog a sokszínű magyar–horvát– szlovén határvidéken. Történelmi központja Nagykanizsa, de szelíd dombhátai között számos apró falu várja, hogy felfedezd! Ebben a cikkünkben máris gyűjtöttünk neked öt érdekességekt, amivel érdemes kezdened, ha Muraföldén jársz.

Nagybakónak, Kőszikla-szurdok

A térség rajongói szerint elég egyetlen fotót látni ahhoz, hogy az ember Nagykanizsáig utazzon a Kőszikla-szurdokhoz. A nagybakónaki Kőszikla-szurdok rövid, 6 kilométeres túrája során rengeteg élményben lehet részed: vadregényes szurdok, vaslétrák, páfrányok, könnyező sziklák, gyógyhatású Szent György-vonalak, üdítő források. A szurdokot a világ legjobb helyei Magyarországon című videósorozatunkban is meglátogattuk.

Csömödér, az ország leghosszabb kisvasútja

A csömödéri kisvasút az ország leghosszabb, 109 kilométeres hálózata, amely 1918-ban lóvasútként kezdte működését. A Kistolmácsi-tó mellől induló 32 kilométeres vonalszakasz idilli tájakon halad át. Az útvonal különlegessége Ábel, a gőzmozdony, mely garantáltan lenyűgözi a vonatrajongó gyerekeket.

Nagykanizsa, Csónakázó-tavi kilátó

A nagykanizsai Csónakázó-tó melletti dombtetőn áll a Dunántúl legmagasabb, egykori olajfúrótoronyból átalakított kilátója. A 48 méter magas torony madártávlatból nyújt rátekintést a tóra és a tájra, amiért mindössze 230 lépcsőfokot kell megmásznod. Fénykorában, amikor az olajipar még dübörgött Zalában, a kilátó valódi fúrótoronyként működött.

Kiscsehi, Budafai arborétum és vétyemi ősbükkös

Budafa erdői hajdan a Zichy család tulajdonában álltak, ők építették ki az arborétumot. Tavasszal, az azáleák virágzásakor valódi tündérkertté változik a park, a jegenye-, mamut- és mocsári fenyők viszont egész évben különleges látványt nyújtanak. Az arborétum melletti Vétyempusztán lenyűgöző, 30-40 méteres, 200 éves bükkfamatuzsálemek magasodnak 40 éve érintetlenül.

Szécsisziget, Kerka vízimalom

A török hódoltság idejéből származó Kerka vízimalom egyike hazánk kiemelt műemlékeinek. Egy kirándulás az idilli Szécsiszigetre egyszerre időutazás és kalandtúra: a malom ódon falai közt a múltba révedhetsz, míg az Andrássy–Szapárykastély árnyékában a bivalyok dagonyázását figyelheted meg.

További hírek