Szedd magad akció – ingyen az erdőben

2025. július 3.

« Vissza a hírekhez

A nyár az érett gyümölcsök, dús termések időszaka. Két marékkal lehet enni a cseresznyét, barackot, ribizlit – hogy ne csak az erdei gyümölcs ízű fagyival vidd be a vitaminokat. Ha meguntad a piacok kínálatát, mélyebbre hatolhatsz a témában, és magad szedheted a természet által felkínált terméseket. Persze felmerül a kérdés, hogy a kéket vagy a pirosat? Mondjuk a túlérett meggytől lehet, te is más tudatállapotba lépsz, akárcsak a Matrix főhőse… Minden esetre érdemes tájékozódni mielőtt minden bogyót begyűjtesz. Ha igazán érdekel a téma, és biztos forrásból okosodnál, szerezd be az Ehető erdő könyvet, amelyben nem csak a növények listáját találod meg, de recepteket is kapsz, hogy ne csak nyersen legelj fűt-fát. Ízelítőként hozunk pár igazi júliusi finomságot.

Csalán, a megszelidített gyógynövény

A nagy csalán és az árvacsalán az egyik legismertebb gyógynövény. Természetesen nem frissen szedve kell elropogtatni a leveleket! Leveleit szárítva teaként vízhajtásban, vértisztításban javítja egészségedet. Koncentráltabb formában tinktúraként is hozzájuthatsz, de tabletta formában is találkozhatsz vele. Ha nem a gyógyítás, hanem az étkezés szándékával közelíted meg a szúrós leveleket, a friss hajtások és levelek hőkezelés után a spenóthoz hasonlóan saláták, levesek, főzelékek hozzávalója lehet.

Fehér eper, a fán termő csemege

A fehér eper az egyik legédesebb finomság, amivel a természet megajándékozott minket. Bringád kereke ragacsos lesz a lehullott gyümölcstől, de te is rá fogsz cuppanni, ha egyszer megkóstolod. A frissen szedett eper mellett a gyümölcsöt szárított formában is fogyaszthatod: a mazsolához hasolnóan remek energiabomba és édesítőszer. A fehér szemekből – ha eleget összegyűjtesz – lekvárt, befőttet, sőt szörpöt is készíthetsz. Megannyi ínyencfalat a téli hideg időre…

Kakukkfű, nem kakukktojás a konyhában

Ha száraz, napos réteken, legelőkön, domboldalakon túrázol, könnyedén gyűjthetsz mezei kakukkfüvet. Nem nehéz megismerni jellegzetesen fűszeres illatáról. Illata mellett íze is különleges. Marha, sertés, szárnyas, hal, vadhús… Mindegyikhez kiválóan passzol. Leginkább szárítva szokták használni, de ha intenzívebb élményre vágysz, frissen szedve is fűszerezhetsz vele. Gyógyhatása sem elhanyagolható, teaként, illóolajként, borogatás esetén is lehet használni. Egyik legjobb természetes megoldás a baktériumok, gombák visszaszorítására.

Szeder, az édes-savanykás finomság

A tüskés növénnyel könnyedén találkozhatsz túrád során. A legélvezetesebb módja a fogyasztásnak, ha frissen, közvetlenül a bokorról csemegézel. Kiváló reggelikhez, joghurtokhoz, zabkásához, gyümölcssalátákhoz is, ha különlegessé tennéd a mindennapi ételeidet. Az érett szederből ízletes lekvár, szörp vagy befőtt készíthető, így egész évben élvezheted – és piszkálhatod a fogaid közül.