A világ leghosszabb bringás alagútja épül meg a Balaton alatt

2023. március 31.

« Vissza a hírekhez

Kerékpáros alagúttal valósul meg a kis Balatoni Bringakörút, amely egyúttal a világ leghosszabbja is lesz a maga 3,2 kilométerével.

Több éves előkészítés után engedélyt kapott a Balaton alatt építendő kerékpáros alagút, amelynek kivitelezése már az idei nyári szezon végén megkezdődhet. A kiemelt turisztikai beruházás jelentősen növelni fogja a Balaton turisztikai vonzerejét, hiszen maga a kerékpáros alagút sokkal látványosabb lesz, mint egy szokásos alagút, valójában egyszerre lesz kerékpárút és ökoturisztikai látványosság.A kerékpáros turisták lehetőségei jelentősen bővülnek, ugyanis a 2028-ra tervezett kerékpáros alagúton keresztül a 205 km helyett 74,6-ra rövidíthetjük a Balatoni Bringakört, így remélhetőleg még többen fogják betekerni a magyar tengert. Természetesen a „déli Balatonkör” is teljesíthető így, ebben az esetben a tanúhegyek és a déli part nagyobbik része lesz a látványosságok között. Az alagút megépítését a Tihany-Szántód komp menetrendje miatt van szükség: mivel 40 percenként induló hajó keresztül a Balatonon, ez egy átlagos bringásnak 16 km-es veszteséget jelent.Az alagút maga egy igazi építészeti bravúr. Nem a tómeder alatt vezet el, hanem a tó alján fut a 3,2 km-es alagút, így az építkezés nem igényel fúrást, az elemeket tengeralattjárókhoz hasonló munkagépek helyezik a vízfenékre. A kerékpárút maga két sávos lesz, hogy ne akadályozza a kétirányú forgalmat. A víztől pedig egy magas nyomást is elviselő speciális plexicső védi meg a kerékpárosokat, így a közlekedési funkciója mellett lélegzetelállító látványosság is lesz, mindenki tekerés közben csodálhatja meg a Balaton gazdag állatvilágát a halakkal versenyezve.

Hogy éjszaka is járható legyen az útvonal, hosszú távon tervezik világító mélytengeri halak telepítését a Balatonba, így villamos energia nélkül is biztonságban tekerhetnek a kalandvágyók az alagútban.

A tervek szerint az év néhány napján félig vízzel fogják elárasztani az alagutat, hogy akár sup-pal, kenuval, kajakkal vagy akár vízibiciklivel is át lehessen rajta kelni, így a 2028-as Balaton átevezést akár már az új alagútban is meg lehet rendezni. A kivitelező fontolgatja szélgépek telepítését is, hogy ezeken a speciális vizes napokon akár kisebb vitorlások is átkelhessenek, és így megszervezhetővé válna a világ első víz alatti vitorlás versenye.Mi is szeretnénk a Balaton medrében kerekezni, de sajnos ez csak egy áprilisi elsejei ötlet.Átbringázni a Balaton alatt ugyan még nem lehet, de Budapestről odáig már elég jól le tudsz tekerni. Erről készítettünk egy legalább ennyire szórakoztató filmet, minta fenti cikk.