Ilyet még nem láttál! Ezzel vannak tele a hazai erdők

2023. április 13.

« Vissza a hírekhez

Úgy tűnik végre feltartózathatatlanul, visszafordíthatatlanul és végérvényesen beköszöntött a tavasz. Természetjáróként mindenki szalad a túracipőjéhez, keresi a legjobb kirándulóhelyeket, túraleírásokat, és várja a hétvégét, hogy végre el lehessen indulni felfedezőútra. Mi az Aktív Magyarországnál pont ugyanezt tesszük civilben is, de most hétvégére a kirándulásajánlót egy kicsit megbolondítanánk. Gyere velünk ……..-t szedni!

Az erdő rengeteget ad nekünk ilyenkor: medvehagymát, kucsmagombát, madárcsicsergést, jó illatokat. Legtöbbször ilyen dolgokért megyünk kirándulni: gyűjteni élményt és az erdő kincseit. Aztán van még valami, amiből temérdek mennyiséget találunk a zöldben. Ez pedig a szemét. Nem ott termett, vitték. Persze, nem mi, akik kirándulunk, de mégis oda került és nagyon bosszantó térdig gázolni a pet palackokban, továbbá senki nem akar szemét között gombát gyűjteni. Na, pont ezért indítottuk el az erdők napjától a Föld napjáig tartó Tavaszi nagytakarítás akciónkat, amelyben országszerte több mint 100 szemétszedő túrát szervezünk.

A most következő hétvégén egészen különleges események és helyszíneket tehetünk újra széppé.

Összesen 25 helyszínen lesznek hétvégén túráink, amelyből néhányat kiemeltünk, de a kampány honlapján időpont és térkép alapján is kereshetsz: https://tavaszinagytakaritas.hu/turak/

 

Via ferratás szemétszedő túra

A legextrémebb tisztító túrát április 16-án egészen biztosan a Gerecsében teheted. Itt a vasalt utat, más néven via ferrata útvonalát és környékét fogjuk kitakarítani. Minden eszközt biztosítunk a szemétszedéshez, ráadásul a résztvevők egy via ferrata eszköz bérlésre igénybevehető kupont is kapnak a segítségükért.

Kattints a túra részleteiért!

Legyen tiszta a Debreceni Nagyerdő!

Szombaton, április 15-én várunk minden cívist, akinek fontos a Nagyerdő, hogy segítsen egy kicsit ráncba szedni. A Debreceni Nagyerdőért Egyesület szombaton 10-től indítja a szemétszedő túráját. Részletek a linken: https://www.facebook.com/events/973660680457849

Vár az ország leghidegebb helye: zabari szemétszedő túra

Szombaton Zabaron sem lesz fagyos a hangulat, mert a helyi szervezők egy remek 8 km-es szemétszedő túrát terveztek meg, ahova várják az önkéntes és lelkes kirándulókat. Hálájuk jeléül a kirándulás végén minden résztvevő vendégül látnak egy közös eszem-iszomra.

Részletek itt: https://www.facebook.com/events/721657519444746/

Önkéntes szemétszedés a Tisz(t)a-tóért akár kenuból is

Sarudon, az Élményfaluban várják a Tisza-tó szerelmeseit. Szombaton 9 órakor indul a nap, az önkéntesek számára a kesztyűn és zsákon túl a kenukat is biztosítják, illetve minden segítőt a Fröccsteraszon vendégül is látnak.

Részletek itt: https://www.facebook.com/events/571228331637673

Tiszta Vértes, rendes ház

A Vérteserdő szintén szombaton szervezi a következő szemétszedő túráját Pusztavám határában. A kedves erdészek a munka végeztével minden segítő önkéntes megvendégelnek zsíros kenyérrel és teával.

Részletek itt: https://www.facebook.com/events/889825655634363