8+1 családi program a Föld napjára

2024. április 18.

« Vissza a hírekhez

Április 22-én van a Föld napja, ez alkalomból idén is izgalmas programokkal készülnek nemzeti parkjaink, hogy felhívják a figyelmet a Föld természeti értékeinek megóvására. Válogatásunkban összeszedtük a legjobbakat: vezetett túrákat, természetismereti játékokat, családi napokat és sok más érdekes programot, ahol szórakozva tanulhattok a természet és a környezet védelméről. Semmiképp ne hagyjátok ki ezt a nagyszerű lehetőséget!

Április 20. 10:00 – 17:00 Föld Napja a Pál-völgyi-barlang kőfejtőjében

A II. kerületi önkormányzat és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság közös, immár hagyományosnak tekinthető Föld napi rendezvénye idén április 20-án a szokott helyen, a Pál-völgyi kőfejtőben vár titeket természetismereti programkavalkáddal. Sok más mellett lesz kisállat- és víziélővilág-bemutató, „felelős gazdi” kutyás érzékenyítő program, családi koncert, természetismereti hétpróba, játszóház és kézműves vásár. Ezen a napon a „Föld Napja Menetlevél” felmutatásával a Pál-völgyi-barlangban és a Szemlő-hegyi-barlangban vezetett túrákra 50%-os kedvezménnyel lehet bejutni!

Bónusztipp: Az eseményre az Aktív Magyarország is kitelepül, így találkozhattok velünk személyesen is, és begyűjthetitek az ingyenes Aktívan Itthon kiadványainkat. Emellett lehet velünk kvízezni, amivel különleges meglepetéseket nyerhettek! Kár volna kihagyni!

Fotó: Szeleta Park

Április 20. 12:00 – 15:00 Föld napi szakvezetett túra a miskolci Szeleta-barlanghoz

Április 20-án délben a miskolci Szeleta Park Látogatóközpontnál csatlakozhattok egy izgalmas szakvezetett túrához, amely a Szinva tanösvényen át vezet a névadó Szeleta-barlanghoz. Legyetek a kirándulók között, és a Föld napja alkalmából ismerjétek meg a Bükk keletkezését, a Szeleta-barlang történetét, a Szeleta-kultúra jellemzőit! A Szeleta Park Föld napi rendezvényére a Bükk-vidék UNESCO Globális Geopark játékokkal és vándorkiállítással települ ki, de 10 és 16 óra között a helyszínen ismeretterjesztő előadásokat is hallhattok, interaktív játékokban vehettek részt.

Április 20. 10:45 – 13:00 Föld napi ősmaradványok-túra a Bükki Nemzeti Parkban

Április 20-án „földtörténeti időutazás” keretében kirándulhattok az Ipolytarnóci Ősmaradványokhoz! A délelőtt az Ősfenyő Belépő fogadóépülettől induló túrán a geológiai tanösvény bejárása mellett az egykori vulkáni katasztrófához köthető földtörténeti eseményekről is rengeteg izgalmas információt kaphattok. A fogadóépület speciális 3D időutazásán is részt vehettek, ha előre bejelentkeztek. A hangulat duplán ünnepinek ígérkezik, mert idén húszéves a Globális Geoparkok Hálózata, és erről is lesz egy megemlékezés a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark őslénytani központjában. Ünnepeljetek ti is a Parkkal és a természettel!

Április 20. 10:00 – 13:00 Föld napi erdőkóstoló túra az Aggteleki Nemzeti Parkban

Arról, hogy április végén már harsogó zöldbe öltöznek az Aggteleki-karszt gyepei és erdei, kóstolásra csábítanak az ehető vadon termő növényei, ezen a túrán személyesen meggyőződhettek. Az április 20-án délelőtt a Baradla-barlang vörös-tói jegypénztárától induló, kétkilométeres erdőkóstoló meneten akár meg is kóstolhatjátok az említett növényeket, a túra után pedig a konyhai felhasználásukból kaphattok ízelítőt. Ízekre fel!

Április 20. 10:00 – 16:00 Bioszféra Rezervátum Nap, családi forgatag a pécsi Tettyén

Évek óta hagyomány, hogy Pécsett, a Tettyén színes forgatagba csöppenhettek a Föld napja alkalmából. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, valamint pécsi és Pécs környéki intézmények, szolgáltatók, civil szervezetek április 20-án izgalmas foglalkozásokkal, játékokkal – zeneműhely, rajzkiállítás, kisállat-simogató, olvasóliget, természetismereti játékok és előadások – várnak kicsiket-nagyokat. Túra is lesz „Pihenőhelyek, kilátópontok, emlékek a város felett” címmel, és arborétumi szakvezetésen is részt vehettek. Ha már ott vagytok, nevezzetek be a pecsétgyűjtő játékba is, és nyerjetek értékes jutalmakat a sorsoláson! A rendezvény középpontjában idén a Mura-Dráva-Duna UNESCO Bioszféra Rezervátum áll.

Április 21. 10:00 – 14.00 Föld napi madarásztúra a Hortobágy-Halastón

Április 21-én, vasárnap délelőtt szakvezetéses terepmadarász gyalogtúra során ismerkedhettek meg a Hortobágy-halastavi tanösvény történetével, sajátosságaival, fontos és jellegzetes növény- és állatfajaival. A Hortobágy-halastavi Halászbárka Fogadóközponttól induló tízkilométeres túra részét képezi a távcsöves madármegfigyelés is, amely során belepillanthatok a tavaszi madárvonulás mozgalmába. Induljatok neki, és ha van, vigyetek magatokkal saját kézi távcsövet!

Április 21. 9:00 – 16:00 Föld napi pusztatúra a Körös-Maros Nemzeti Parkban

A szabadkígyósi sportpályától 9 órakor induló 15 kilométeres túra keretében megismerhetitek a Kígyósi-puszta tavaszi arcát az első, szirmukat bontó virágokkal, az érkező, átvonuló madarakkal. Járjátok be a legelő állatok Szent György-napi kihajtása előtt a legelőket, beszélgessetek a helyiekkel a pusztai állattartásról! Erre a kirándulásra vízálló lábbelit ajánlunk.

Fotó: Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Április 22. 9:00 – 15.00 Nyílt nap a Berek Világa Látogatóközpontban

A Föld napja alkalmából április 22-én, hétfőn 9 és 15 óra között nyílt napot tart a Berek Világa Látogatóközpont. Az ingyenes, de előzetes bejelentkezéshez kötött program során lesz túra a Berekben, természetismereti foglalkozás, rövid előadások a fenntarthatóságról, a biológiai sokféleségről és a klímaváltozásról. Ne hagyjátok ki!

Bónusz: Április 20-21. Kerékpárosbarát Hétvége, virtuális Föld-kerülés

A „Föld napja hétvégéje” egyúttal Kerékpárosbarát Hétvége is, úgyhogy, ha valami különlegeset tennél a Földért, pattanj kerékpárra a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetséggel! A cél, hogy együtt, virtuálisan megkerüljétek a Földet. Ha a Google Play-ről és az App Store-ból is letölthető Kerékpárosbarát applikációban vezeted, hány kilométert tettél meg a hétvégén, azt is láthatod, hol tart a közös kihívás. Kiránduljatok egyet a családdal, barátokkal vagy egyedül, és használjátok az appban található Kerékpárosbarát Szolgáltatók kedvezményeit az ország egész területén!