Séta a szőlőtőkék között – Könnyű túra a Csömötei-hegyen

Túrainfó

Az Alpokalja lábánál fekvő Lukácsháza hangulatos szőlőhegyén vezet ez a könnyű, de annál hangulatosabb túra. Kirándulásunk során megismerkedünk a környék ember által épített, régészeti és természeti értékeivel is.

A kilátó mögött kialakított parkolótól a Csömötei-hegy gerincén húzódó úton északnyugat felé indulunk a piros/sárga turistajelzésen. A tőkéket elhagyva természeti környezet vár bennünket. Árnyas erdei ösvényen sétálunk tovább, amely a környék lakói által egyik legkedveltebb gombázóhelyen halad át. Akár tavaszi madárdal kísér bennünket, akár az őszi avarban baktatunk hamar átjár bennünk az erdő nyugalma. A kőszegdoroszlói elágazótól a sárga körséta jelzésen (Alpannonia Light) lassan a hegy lábához ereszkedünk.

A régészeti emlékhelyet követően aszfaltos utunkat jobbról a szőlőtőkék között megbújó pincék, balról a Gyöngyös-patak mentén elterülő mezőgazdasági területek szegélyezik. A hegy lábát megkerülve egy murvás-kavicsos úton a természetvédelmi oltalom alatt álló 200 éves vadkörtefa felé vesszük az irányt. A körtefa mellett kihelyezett padokon rövid pihenőt tarthatunk, mielőtt kis emelkedőn felkaptatva megérkezünk túránk végpontjához a szőlőhegy legmagasabb pontján épült kilátóhoz.

Tájegység:
Kőszegi-hegység
Nehézség:
Könnyű
Túratípus:
Gyalogtúra
Táv:
1 km
Időigény:
1 óra

Megközelítés, útvonal

Tömegközlekedéssel Szombathelyről indulva Lukácsháza vasútállomás, vagy Postakocsi vendéglő buszmegállóhely felől gyalogosan, vagy a 87-es főút felől személygépkocsival.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Holdfény Liget kalandpark

Gyöngyösfaluban találod a vadregényes, varázslatos Holdfény Ligetet, ahol drótkötélpálya, erdei kisvasút, mászófal, e-monsterroller, óriáshinta, íjászat, élményösvény, játszótér és még sok más egyedi, különleges játék és felszerelés vár kicsiket és nagyokat egyaránt. A fák által körülölelt kert tökéletes úti cél, ha csendre, kikapcsolódásra, táborozásra vagy nem mindennapi sporttevékenységre vágysz. Tölts itt néhány aktív órát, napot távol a város zajától, majd térj vissza új élményekkel feltöltődve a mindennapokba!

Sárkány tanösvény

A tanösvény Gyöngyösfalu csodálatos természeti környezetben várja a kirándulni vágyókat, melynek hét állomása Pösei sárkány 1857-ben keletkezett legendáját meséli el. Az ösvény a falut védő töltésen, szántóföldek és rétek között kanyarogva éri el a hegyet, majd a 200 éves körtefát, hossza 2,8 km.