Túrainfó

A Hortobágy-halastavi bemutatóterület Közép-Európa legnagyobb halastórendszerét tárja a látogatók elé. A halastavakat az I. világháború idején kezdték el kialakítani a Csúnyaföld nevű mocsár helyén. A terület mára a nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek közé tartozik. A tanösvény ideális fiataloknak, családosoknak, idősebbeknek is, mivel nem kell a szintemelkedéstől tartani.

A túra kezdetén a Halászbárka Fogadóközpontban megismerkedhetünk a halászati eszközökkel, majd túránkat folytatva a halastavak belső gátján, a Hortobágyi Vonuláskutató Állomást pillanthatjuk meg, ahol meghatározott időszakokban madárgyűrűzés folyik. Nem messze innen található a Bivalyos-tó, ahol a vízben megmártózó házi bivalyokat figyelhetjük meg. Ezen a területen, ha szerencsések vagyunk, számos madárfaj kerülhet szemünk elé, különösen a tavaszi és őszi időszakban. Utunk során több madármegfigyelő toronyból csodálhatjuk meg a területet. Továbbhaladva a főgáton áprilistól késő őszig egy nagyobb területen is megfigyelhetjük a házi bivalyokat. A területet a közelmúltban alakították át, melynek legfőbb célja az volt, hogy természetvédelmi szempontból, a madarak számára minél kedvezőbb fészkelő és táplálkozó helyet hozzanak létre. A tanösvény végállomása a Kondás-tó. A pallóúton egy sétát is tehetünk, a betekintő állomásokon pedig közelebbről is megismerkedhetünk a madárvilággal.

A tanösvény egy kisvonatozással és naplementével párosítva felejthetetlen élményt nyújthat számunkra.

A tanösvény látogatásához nemzeti parki belépőkártya váltása szükséges.

Tájegység:
Tisza-tó és Hortobágy
Nehézség:
Könnyű
Túratípus:
Gyalogtúra
Táv:
11 km
Időigény:
3 óra

Megközelítés, útvonal

Autóval a 33-as főút 67 km-nél található leágazásnál, Hortobágy-Halastó felé kanyarodva a Halászbárka Halastavi Fogadóközpontig. Vasúton a Debrecen – Füzesabony vonalon Hortobágyi-Halastó megállóhelytől kb. 150 m-re.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Hortobágy-halastavi Kisvasút

Ez az egyetlen kisvasút Magyarországon, amely halastavi környezetben fut. A közel százéves tógazdaság vízrendszere, tavai és ipartörténeti emlékei is egyedülálló látványt kínálnak. A kisvasút a halastavak belső gátja mentén tesz meg egy kb. 5 km-es távot. A kisvonat menetrend szerint közlekedik.