A pákászok tanyája – Tiszavirág sétaút és Örvényi pákász tanösvény

Túrainfó

A Tisza-tó gyöngyszemének, a belső Göbe tónak a vadregényes vízi világával két egymásba fonódó tanösvényen ismerkedhetünk meg. Mindkettő a Szabics kikötő felől közelíthető meg, egy révész viszi át a látogatókat a kiindulóponthoz. A Tiszavirág sétaút az ártéri erdő csodáit tárja látogatói elé, az arról leágazó Örvényi pákász tanösvény pedig egy már-már elfeledett mesterséget, a pákászkodást mutatja be.

A két kilométer hosszú Tiszavirág ártéri sétaút mentén számos érdekességet tudhatunk meg az árterekhez kötődő ősi kismesterségekről, például a kosárfonás vagy a teknővájás hagyományáról. Első állomásunk egy madármegfigyelő torony, amely a „Gémek tornya” nevet viseli. A tanösvényen megismerkedhetünk az ártéri erdő más lakóival is. A forgatható táblák a gyerekek számára is könnyen megjegyezhetővé és izgalmassá teszik az információkat.

Több ismertető tábla mesél a tiszavirágok, azaz a kérészek életéről. Násztáncukat késő tavasszal és kora nyáron figyelhetjük meg nagy számban a környéken. Magyarország szerepe kulcsfontosságú ennek a rovarfajnak a fennmaradásában, hiszen a tiszavirág Európában szinte csak a Tisza vízrendszerében él meg, ezért világviszonylatban is fontos természetvédelmi kincsünk.

A Tiszavirág sétaútról leágazik a kalandos Örvényi pákász tanösvény, amelyet mindenképpen érdemes felfedeznünk. Ehhez csónakba kell szállnunk, és kötéllel áthúznunk magunkat a pár méterrel arrébb lévő zsombékra. A hol vízen, hol szárazföldön kanyargó, mintegy egy kilométer hosszú, 12 állomásos tanösvény ismertető tábláin az „Örvényi pákász” alakja mesél a pákászélet rejtelmeiről. Minden állomás újabb és újabb ismeretekkel szolgál a mocsarak, árvízjárta területek és nagy kiterjedésű nádasok lakóiról, a természettel harmonikusan együtt élő pákászokról. Az út során a pákász nádból épített kunyhóját is megleshetjük.

Az ösvény végéhez érve ismét meg kell dolgoznunk a túlpartra jutásért. A Tiszavirág ártéri sétaútra visszaérve folytatjuk tovább utunkat a Göbe irányába, amely a „sziget” belső tava. Jó időben akár csónakázhatunk is rajta. Innen egyenesen visszasétálunk a kiindulóponthoz. A révész, ahogy megpillantja a kirándulásból visszatérő látogatókat, máris indul értük a túlpartról. A Tiszavirág ártéri sétaút 2011-ben „Az év ökoturisztikai tanösvénye” cím büszke birtokosa lett, az Örvényi pákász tanösvény pedig 2015-ben harmadik helyezést ért el ugyanezen a pályázaton.

 

Tájegység:
Tisza-tó és Hortobágy
Nehézség:
Könnyű
Túratípus:
Gyalogtúra
Táv:
1 km
Időigény:
1 óra

Megközelítés, útvonal

Tiszafüred, Szabics kikötő

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Tisza-tavi Ökocentrum

A poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum őshonos állatokat bemutató turisztikai látogatóközpont, egy igazi látványosság, amely szórakoztató módon, modern, interaktív szemlélettel, játékosan ismertet meg Magyarország második legnagyobb tavának gazdag élővilágával, a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseivel.