Túrainfó

Zala megyére domborzati viszonyai és természeti adottságai miatt nem jellemzőek a természetes tavak, ugyanakkor a vízfolyások mentén egyszerű völgyzáró gát építésével kisebb-nagyobb víztározókat gyakran létesítettek. Négy ilyen víztározót érintesz az útvonal mentén, melyet elsősorban túrázásban gyakorlott családoknak és lelkes csoportoknak ajánlunk. Mivel két dombsor is az útvonalra esik, fontos a kényelmes túracipő!

Hogy még teljesebb legyen az élmény, pöfögj fel a kirándulás kiindulópontjára kisvasúttal! A túra a Csömödéri Állami Erdei Vasút Erdei Lak megállójától (korábbi végállomás) indul. Innen mindössze 400 méterre található a Kistolmácsi pihenőhely, ahol friss forrásvízzel tölthetjük fel kulacsainkat. A zöld jelzés mentén a Zajki-víztározó közelében halad az útvonal, mielőtt beér a faluba, ahonnan már a piros kereszt jelzés mentén, változatos erdőkben folytatódik az út.

A piros sáv jelzést elérve akár a Budafai Arborétum bejárásával is kiegészíthetjük a túrát, mielőtt elérjük a Budafai-patakon kialakított újabb kis víztározót. Az emelkedőt leküzdve már csak a kék kereszt jelzést kell követnünk, hogy elérjük a Fintafai-patak felső víztározóját. A tó völgyzárógátján áthaladva folytatjuk erdei sétánkat, amíg visszaérünk a túra kiindulópontjára.

Tájegység:
Murafölde
Nehézség:
Közepes
Túratípus:
Gyalogtúra
Táv:
10 km
Időigény:
2.5 óra

Megközelítés, útvonal

Kistolmács, Csömödéri Állami Erdei Vasút Erdei Lak megálló (7540. számú út), Kistolmács és Bázakerettye között

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Budafai Arborétum

A Zichy család birtokában lévő területen 1926-ban épült a ma is látható vadászkastély, ami körül ekkor kis parkot és tavat hoztak létre, majd 1954-ben kezdődött meg a 48 hektáros arborétum kialakítása, ahol 132 féle tűlevelű és 88 féle lomblevelű fát ültettek el. Tavasszal, az azáleák virágzásakor az arborétum valódi tündérkertté változik, de a jegenye-, mamut- és a mocsári fenyők állományai egész évben különleges látványosságot kínálnak. A Makk-Kaland Játszótér és a fogadóépületben berendezett kis kiállítás minden korosztály számára ideális kirándulási helyszínné teszi az arborétumot.

Kistolmácsi-tó

A Kistolmácsi-tó festői környezetben várja a pihenni és fürdőzni vágyókat vagy a horgászokat Letenye és Bázakerettye között. A lankás zalai dombok mélyén húzódó víztározó hamisítatlan erdei környezetben nyújt pihenést, de kiépített szolgáltatásai, játszótere és szabadidőparkja teszi teljessé az élményt. A környéken túrázni lehet, valamint nem messze található a Budafai Arborétum és a Csömödéri Erdei Vasút végállomása is.