Túrainfó

Ha még nem jártál a Szigetközben, ideje felfedezned a Duna eme varázslatos szárazföldi deltáját. Az alábbi a vízitúrákon csak szakvezetéssel tudsz részt venni. A túrákra jelentkezni a vízitúraszervezők részen felsorolt szolgáltatóknál tudsz.

1. Dunaszigeti evezős körtúra

Dunasziget vízrendszere országosan a legösszetettebb és legváltozatosabb. Kitűnő választás, akár kezdőként, esetleg kisgyermekes családdal, vagy vérbeli profiként érkezel. Itt biztosan megtalálod a magadnak való kihívást!

A túra a kisvesszősi kikötőből indul, elsőként felfelé haladva egy szűk és kihívással fűszerezett vízi ösvényen. A Vörösfüzes-sziget hatalmas füzeinek árnyékában összekapaszkodva a túravezető az egykori Tündértó legendájával szórakoztatja a csapatot. Innét újabb kanyargás után egy széles ágban újra nagy távlatok nyílnak. Egy váratlanul megjelenő betonzárást elegánsan egy láthatatlannak tűnő ösvényen kerül el a túra. Itt igazi dzsungelben érezheted magad, jobbról-balról bedőlő fák, uszadékok, óriási füzek – a jégmadarak pedig repülő ékszerként hasítják a levegőt. Megismerheted a hódok jelentőségét is az árterek természetessé alakításában: azt, hogy miért fontosak a rovarok és a harkályfélék számára a holtfák, illetve hogyan válnak a halak ívó- és búvóhelyeivé is. Az út során a Szigetköz legnagyobb kormorántelepe mellett is elevezhetsz, hallgathatod az ételért visítozó fiatalokat, és láthatod az elemózsiáért folyton ki- és berepülő szülőket is. A halbölcsőt elérve kirajzolódik előtted hazánk egykori vízrendszerének képe is, mely az ország területének 25%-át meghatározta a 18. századi nagy vízrendezési munkálatokig. Az úgynevezett hallépcsőnél pedig a Szigetköz elmúlt 40 évének történetét eleveníti fel, foglalja össze röviden a csapat számára a túravezető. Innen továbbhaladva megcsodálhatod az utolsó ártéri pásztorszállást és legelőt. A szakadó partokon pedig az ártér különleges lakóinak, a már emlegetett hódoknak a lakhelyére, hódüregekre lelhetsz, szerencsés esetben pedig még magával az állattal is találkozhatsz.

Táv: 8,6 km
Időigény: 2-4 óra
Túra besorolása: könnyű

2. Izgalmas evezés a vadonban

Ez a túra nagyon különleges és változatos, hiszen a szűk, zúgókkal fűszerezett kis ágaktól kezdve a széles, lassú ágakon át az egykori kavicsbányatavakig sok mindent megtalálhatsz benne. Az útvonal csak folyásirány szerint lefelé, azaz völgymenetben evezhető, és megkövetel némi rutint mind a kormányos, mind a legénység részéről, cserébe viszont kifejezetten gyönyörű a táj.

A túra a Rajka határában lévő trianoni zsiliptől indul, ahol megtudhatod, miként alakult ez a táj a Bős-Nagymarosi Vízlépcsőrendszer építése kapcsán az 1980-as évek végére kavics-sivataggá, majd miként jött létre rajta egy igazi ősvadon, egy természeti gyöngyszem.

Vízreszállást követően a Homoki-ágon vezet a túra a Tilosi-tó felé. A területen lévő kavicsbánya-tavakat 2016-ban kötötték össze mesterséges csatornákkal, hogy az ökológiai átjárhatóságot biztosítsák. Ezek a „lépcsőfokok” jelentik a túra izgalmait, mindegyiknél picit begyorsul a víz. De akkor se lepődj meg, ha egy hód rágta fa vagy egy átkelő szarvas állja utadat, ez itt bármikor előfordulhat. Később egyre szélesebb ágakba, majd egy fokon keresztül az Ördögszigeti-tavakba érkezel, ami kitűnő pihenő- és fürdőhely. Tovább haladva még jobban kinyílik a táj, egyre szélesebb ágak várnak rád. Ezek a bővizű Duna-ágak felelnek a szigetközi hullámtéri mellékágrendszer vízpótlásának jelentős részéért. Bevállalós csapattal a második töltőbukón felevezve a Helenai-tavakat is megcsodálhatod. Ebben a tórendszerben édesvízi medúzák is élnek, melyekkel te is találkozhatsz július és augusztus melegebb napjain. Innen már csak egy laza csorgás vár rád, és meg is érkezel Dunakilitire, a Vadvíz Kempingbe, ahová igény esetén a kerékpárokat is átszállítják a szervezők.

Táv: 14,7 km
Időigény: 3-5 óra
Túra besorolása: közepes

3. Evezés az Ásványi vadonban

Ásványrárón, az evezős kikötőből indul ez a rendkívül változatos körtúra. Az egész Ásványi-szigetvilág fokozott védelmet élvez, a Duna-ágaknak csak egy része látogatható szabadon. A helyi túravezetők ismerik a korlátozásokat, és nagyszerű útvonalakat állítanak össze, sok különlegességet is elmesélnek útközben. Ez a túraútvonal elsőként a frissen víz alá került területeket járja be, majd felváltva halad keskeny és széles ágakon. Az út során a szürke gém és a nagy kócsag rendszeresen felbukkan majd, kis szerencsével fekete gólyát és réti sast is láthatsz erre. Az Árvai-zárásnál alacsony vízállás esetén megtekintheted a Szigetköz egyetlen – II. világháborús – elsüllyedt betonhajóját is. Innen pár lépés az ásványi ágrendszer vége, a zárógáttal és a hallépcsővel. Innen a főágban vezet az út vissza a kikötőbe.

Táv: 13,2 km
Időigény: 3-5 óra
Túra besorolása: közepes

Tájegység:
Szigetköz és Pannonhalma
Nehézség:
Könnyű
Túratípus:
Vízitúra

Megközelítés, útvonal

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?