Túrainfó

Kellemes kikapcsolódást ígérő túra, mely kétszer is átvezet a Mosoni-Duna hídján. Érdemes Győrzámolyig az aszfaltos kerékpárút helyett a szintén aszfaltos töltést választanod: nagyon hangulatos útszakaszon haladhatsz erdők és szántóföldek mellett, a folyó mentén. A kanyarulatokat követve ezután áttérhetsz a kerékpárútra, melynek ez a szakasza az EuroVelo Európai Kerékpárút-hálózat része. A Mosoni-Dunán átkelve szántóföldek mellett, sík szakaszon élvezheted a tájat, viszont Mecsér és Lébény között egyes szakaszokon kerékpárút híján (a délutáni csúcsforgalmat leszámítva) csekély forgalmú főúton.

Még emlékezetesebbé teheted a kerékpártúrát, ha erőt gyűjteni megpihensz a lébényi Szent Jakab Árpád-kori templomban! Ez a táj a Mosoni-síkság, a Fertő-Hanság medence és a Rábaköz találkozási pontja, ahonnan továbbra is könnyű szakasz vezet Kunsziget felé. Az utolsó szakaszt újra a természet közeli, Mosoni-Duna nyomvonalán haladó kerékpárúton teszed meg, és a Jedlik Ányos hídon átkelve érkezel vissza Győrbe.

 

Tájegység:
Szigetköz és Pannonhalma
Nehézség:
Közepes
Túratípus:
Kerékpár
Táv:
54 km
Időigény:
2.5 óra

Megközelítés, útvonal

Autóval vagy vonattal Győrig.

Nagyboldogasszony Székesegyház, 9021 Győr, Káptalandomb 12

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Püspökerdő

A város nyugati részén, a Mosoni-Duna ölelésében elterülő parkerdő Győr tüdeje, kedvelt kirándulóhely, a város egyik legnagyobb összefüggő zöldterülete. A kilenc kilométer hosszú sétaút mellett gondozott tisztások, tűzrakó helyek, erdei tornapálya, valamint csúszdák, hinták, mászókák és kalandpark várják az ide látogatókat. A Püspökerdőben található tanösvény természetes környezetben mutatja be az erdei életközösséget, tájékoztatótáblákról ismerheted meg még jobban a terület jellegzetes növényeit és az ott élő állatokat.

Hédervár (Boldogasszony Kápolna, 800 éves Árpád-tölgy-Magyarország legöregebb fája, Héderváry-kastély és parkja)

A Szigetköz közepén található településen állócsodás Héderváry-kastély legrégebbi része a XIII. századból származik, és jelenleg szállodaként üzemel. A kastélynak három tornya van, hagyomány szerint az épület ugyanis három vármegye, Győr, Pozsony és Moson találkozásipontján állt, és minden tornya más-más megyeterületére került-a Héderváry-családnak ugyanis mindhárom vármegyében nagy kiterjedésű birtokai voltak. A közel 10 hektáros kastélyparkban őshonos fák és egzotikus növények is találhatók. Közülük legizgalmasabb Hérdervár egyik legfőbb látványossága Magyarország legöregebb fája, az Árpád-fa, melyhez a monda szerint Árpád vezér a honfoglaláskor a lovát kötötte. A 15. századi Boldogasszony kápolna pedig a Héderváry család temetkezési helye is.

Lipót (Holt-Duna és a madár les, Lipóti Pékség Látogatóközpont és Látványpékség, Termál-és Élményfürdő)

A községet északról a Holt-Duna vagy más néven Morotva-tó határolja, amely vízimadarak fészkelő-és élőhelye valamint a vízi-és mocsári növényzet igazi paradicsoma. A tanösvényen kialakított madárleseken igazán közelről megcsodálhatod az itt élő madarakat, érdemestávcsövet vinni magaddal! A Lipóti Pékség neve mindenki számára ismerős, ma már több mint 200 üzletük található országszerte. A pékség Látogatóközpontjának üveggalériáján keresztül figyelemmel kísérheted a kenyerek és péksütemények látványos útját a liszteszsáktól egészen a csomagolásig-és természetesen meg is kóstolhatod a Lipóti Pékség termékeit. A 10 hektáron elterülő Lipóti Termál és Élményfürdőben pedig hullámmedencét, vízividámparkot és óriás csúszdákat is találsz, és egy külön kis szigeten egy vízimamot és egy finn szaunát is.

Tündérvár, Kunsziget

Kunszigetnél, a Mosoni-Duna partján van egy kőhalom, amihez izgalmas népi legenda fűződik. A legenda szerint a kőhalom egy vár maradványa, a vár tornyában pedig tündérek laktak. Egy viharban bajba került halászok vergődtek a toronyhoz, és a tündérektől kértek segítséget. Az egyik tündér beengedte őket, de egy másik, egy kőszívű tündér kikergette őket a toronyból. A halászok ezért megátkozták a tündéreket, ha a szívük helyén kő van, váljanak teljesen kővé és tűnjenek el a Mosoni-Dunából.