Hidak és csúszdák – kalandos városnézés a Lajtán

Túrainfó

A Lajta az Alpok északkeleti utolsó vonulataiból ered és Mosonmagyaróváron torkollik a Mosoni-Dunába. Izgalmas körtúra a mosonmagyaróvári Itató strandtól a Lajta-zsilipig, majd átemelést követően a város szívében. A túrát az Itató strandról indulva a Mosoni-Dunán lefele haladva kezdjük, majd a Lajtán, a vár mellett felevezve folytatjuk a zsilipig haladva, ott átemelve a Malom-ágba. A mosonmagyaróvári belvárosi szakasza a Lajta-zsiliptől a Malom-ágon át a Mosoni-Dunáig terjed.

 

Ez az ág a legeredetibb nyomvonalon kanyarogva az óvári várat övező árok vízpótlását is adta, valamint több ágra szakadva a Magyaróvár városfalát is óvta. Az út során nagyszerű éttermek és kávéházak is várnak, feltöltődési lehetőséget nyújtva. A Főhercegi malom alatt két lépcsőben úgynevezett hajócsúszda vezet kb. 1,5 métert lefelé, majd a Mosoni-Dunára érkezve az MVSE csónakházában kikötve ér véget a túra.

 

Tájegység:
Szigetköz és Pannonhalma
Nehézség:
Könnyű
Túratípus:
Vízitúra
Táv:
10.5 km
Időigény:
3.5 óra

Megközelítés, útvonal

Mosonmagyaróvári Itató strand, 9200 Mosonmagyaróvár, Strand u. 17.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

FUTURA, Magyarország legnagyobb tudományos játszóháza

A „játszóház” 2700 m2 területen várja a természet törvényszerűségeinek lelkes felfedezőit. Az egykori magtár épületében berendezett interaktív kiállítás négy szintjén a négy őselemen keresztül fedezheted fel a Szigetköz, Magyarország és a világ csodáit. Izgalmas tudományos programok, 5D mozi és Planetárium is vár minden korosztályt.

Csellery-ház

A ház a város legrégebbi lakóháza. Magyaróvár barokk hangulatú Fő utcáján található, és a Hanság Múzeum képzőművészeti kiállításának ad otthont. A Hanság Múzeum a Lajta Hotel melletti evezős kikötőből könnyen megközelíthető. Itt nagyszerű múzeumpedagógiai vezetéssel várják a csoportokat.