Túrainfó

Vonz a szőlőtőkék közt kanyargó út, a mészkő és a napfény?

Nem kell Toszkánáig utaznod érte, a Vértesi Borút túra elhozza neked a napsütötte Toszkána hangulatát. Mór a szőlő és bor városa, az Ezerjóhazája, ezért a túrát borkóstolásra is alapozhatod, hiszen kiváló pincék mellett haladsz végig. A látványosságok közül elsőként érdemes a Lamberg kastélyt megtekintened, mely klasszicizáló késő barokk stílusban épült. Mórról a kerékpárút dombokon keresztül, szőlőtőkék és a Vértes mészkősziklái  között kanyarog Csókakőig. A Csókakői várhoz egy rövid, de annál gonoszabb kaptatón érkezel. A vár ingyenesen látogatható, a kilátás nyílik a zámolyi medencére csodaszép. A vár alatt frissítő, fagylalt is kapható, de a sziklafal tövében húzódó tisztás piknikezésre is alkalmas.

Az útvonal továbbra is a borúton folytatódik Csákberény irányába, ahol a pazar kilátás mellett szebbnél szebb pincék kísérnek. Csákberényben a Gróf Merán Fülüp Vadászati Múzeum kiállítása és a Panoráma tanösvény vár. Csákberény határában megcsodálhatod „A Földből kitörő metrókocsi” művészeti alkotást, mely népszerű fotópont a turisták körében. Érdemes megnézned a település határában a híres dombokat is, melyek több tucat filmben különleges helyszínként szerepeltek. Az útvonal visszafelé ugyanaz, de megunhatatlan a páratlan szépségű táj miatt. A teljes út bár hosszú, de könnyed, így akár gyermekekkel is teljesíthető.

Tájegység:
Vértes-Gerecse
Nehézség:
Közepes
Túratípus:
Kerékpár
Táv:
24.5 km
Időigény:
1 óra

Megközelítés, útvonal

Vértes Áruházmelletti parkoló, Mór

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Látóhegyi-tavak

Mór külterületén, a várostól három kilométerre, a szőlőhegyeket elhagyva három mesebeli tavacskára bukkanhatsz, melyek aszfaltos úton is megközelíthetők. A tavak a Móri Petőfi Horgász Egyesület kezelésében állnak, és két tónál intenzív horgászatra is van lehetőség.  Ponty, amur, csuka, keszeg, kárász, balin, busa és afrikai harcsa fogható az engedélyt kiváltóknak. Kis sétához, vagy egy frissítő futáshoz csodás háttér kísér egész úton.