Túrainfó

Az úgynevezett Zselici négy fa túra a négy „-fa” végződésű falut (Simonfa, Bőszénfa, Gálosfa és Cserénfa) fűzi fel egy útvonalra. A túra Bőszénfáról indul, amely a zselici programok egyik fő kiindulópontja. A túra előtt vagy után mindenképpen iktasd be a szarvasfarm meglátogatását, ahol megismerheted a zselici vadgazdálkodás működését, és testközelből megcsodálhatod ezeknek a méltóságteljes állatoknak, a gím, dám és más vadfajok életét. Meghirdetett időpontokban vezetett szarvassimogató programon is részt vehetsz! A szarvasok megfigyelése után Bőszénfáról indulj keleti irányba, majd az út átvezet a patakon, és a Pap-dombot megkerülve kis halastavak mentén halad tovább. A régi vasúti töltés mellett eléri a Bükk-alját, ahol egy kilátóra is felmászhatsz. Érdemes körbenézned, mert itt rádöbbenhetsz, hogy mi is a zselici erdőország, és milyen kiterjedt és dimbes-dombos ez a terület. Sehol egy település, nincs nyoma a civilizációnak, csak a buja zöld vadon látszik. Rövid kitérővel megnézheted a Csepegőkő-forrást, amely egy különleges és kevésbé ismert földtudományi érték. A pannon homokköves szurdokban kibukkanó kis forrást a Kistótvárosi-patak alakította ilyenné, főként tavasszal látványos. Ezután a Kis-Pap-dombra érsz a kék kereszt jelzést követve, majd a Pálinkás-gödrön keresztül érsz vissza Bőszénfára. Hazaindulás előtt látogasd meg a Zselicvad Éttermet, ahol finom falatok várnak rád, a vadburgertől az őzpörköltig mindent érdemes végigkóstolni.

Tájegység:
Zselic
Nehézség:
Közepes
Túratípus:
Gyalogtúra
Táv:
1.5 km
Időigény:
1 óra

Megközelítés, útvonal

Bőszénfa könnyen elérhető a 67-es úton, Kaposvártól 20 km-re délre található. Távolsági busszal is utazhatsz, közvetlen járat indul Kaposvárról és Szigetvárról is.

Kiindulási pont: 7475 Bőszénfa, Bőszénfai Vadaspark és Szarvasfarm

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Zselici Csillagpark

Hazánk jelenleg három csillagoségbolt-parkkal büszkélkedhet, ezek közül az egyik a Zselici Csillagpark, amely Kaposvártól nem messze, a Zselici Tájvédelmi Körzet területén, pazar erdei miliőben található. Több nemzetközi elismerés mellett 2009-ben Európában elsőként kapták meg a Nemzetközi Csillagoségbolt Szövetség csillagoségbolt-park címét. Csillagvizsgáló, planetárium, meteoritkiállítás, egy 25 méter magas kilátó és az égbolt kémlelésére alkalmas terület vár itt rád. Rendszeres természetismereti és csillagnéző túrákat, valamint éjszakai távcsöves bemutatókat is szerveznek.