Túrainfó

Ha szereted az eldugott falvakat, és kíváncsi vagy a természetközeli, fenntartható életvitelre, akkor ezt a túrát neked találták ki. Itt elbújhatsz a világ zaja elől és visszatérhetsz abba a közegbe, ahol az ember a természettel összhangban él, gazdálkodik és alkot. Indulj útnak Goricáról, ahol egyre több felújított parasztház és vendégház teszi hangulatossá az utcaképet. Gorica és Kán az 1970-es években néptelenedtek el. Az akkoriban elhagyott, az összedőlés szélén álló parasztházak ma új gazdákra leltek, akik az eredetihez méltán helyreállították az épületeket, és nekik köszönhetően napjainkban reneszánszát éli a valaha kihalt, két falu. Tovább sétálva, a falu határában, a Káca Tanyán mangalicakolbászt, kecsketejből készült termékeket és egyéb finomságokat kóstolhatsz előzetes bejelentkezéssel. Mivel a tanya Kán és Gorica között helyezkedik el, így Káca lett a neve. Őshonos magyar állatokat gondoznak itt, nagy szakértelemmel. Itt véget ér az aszfaltút, innen már csak földút vezet Kánra, ahol felújított parasztházak, harangtorony és illatos rétek várnak. A falu végén lovasudvar található, ahol előzetes bejelentkezéssel lovagolni is lehet. Tovább haladva eléred a Hollófészek nevű, 358 méter magas dombot, amely a Zselic legmagasabb pontja. Györgymajorra érve először délnek, majd az aszfaltutat keresztezve keletnek fordulsz, végül Ratkócza-puszta érintésével térsz vissza Goricára.

Tájegység:
Zselic
Nehézség:
Közepes
Túratípus:
Gyalogtúra
Táv:
2 km
Időigény:
1 óra

Megközelítés, útvonal

Goricára legkönnyebben személyautóval juthatsz el, ugyanis ez olyan pici falu, hogy ide nincs távolsági buszjárat. Legkönnyebben a 6-os főúton haladva, Szentlőrinctől 13 km-re északra érheted el. Ha mégis busszal szeretnél Goricára utazni, akkor Pécsről Bükkösdig járnak az autóbuszok, innen kb. 3 km-re található a település.

Kiindulási pont: Gorica

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Bükkösdi Ökopark

2011-ben nyitotta meg kapuit az ország legnagyobb, magán kézben lévő ökoparkja, a Bükkösdi Vadaspark és Ökopark, mely a Dél-Zselic és a Nyugat-Mecsek lankáinak találkozásánál terül el. A park területén vadaspark, vadaskert, valamint honos és őshonos magyar háziállatok találhatók. Az ide érkező látogatók különféle vízi és szárazföldi szárnyasokat, valamint a Magyarországon előforduló nagyvadfajokat saját természetes környezetükben láthatják. A vadasparkban sétaösvények és túraútvonalak hívnak felfedezésre.

Ibafai Pipamúzeum

Almamellékről kis kitérőt tehetsz Ibafára, ahol a Janus Pannonius Múzeum gyűjteményéből 1968 óta látható dohányzástörténeti kiállítás vár. Napjainkban teljes átalakuláson megy keresztül a kiállítás, ami 2022 év végén fejeződik be. Látható lesz itt az Ibafán keletkezett egyházi pipagyűjtemény és a Janus Pannonius Múzeum legszebb dohányzástörténeti kollekciója is. Sok-sok érdekes műtárgy, interaktív eszközök és vetített filmek kalauzolják a dohányzás kultúrtörténetének különleges világába a látogatókat.