Túrainfó

Nem megerőltető, lassan emelkedő úton juthatsz el a városra legszebb panorámát nyújtó, békés környezetben magasodó Kálvária-templomhoz. A túrán különleges élményekkel vár a vadregényes Ördögárok geológiai tanösvény, mely a közeli területek legfontosabb kőzeteit mutatja be az itt kirándulóknak. A Kőszegi-hegység egyik leghosszabb, de főleg legmélyebb sziklaszurdoka évtizedekkel ezelőtt még szekérútként funkcionált a közeli poncichter szőlők és gyümölcsösök felé. Innen leágazva kisvártatva egy lépcsőmentes panorámaponthoz, a Szulejmán-kilátóhoz érsz. Helyi legenda szerint I. Szulejmán szultán erről a dombról nézte végig Kőszeg ostromát. Ma te gyönyörködhetsz itt békésen a város panorámájában. A gyümölcsösök és egykori poncichter szőlők közt megnyitott Napostető Borteraszon finom kőszegi borokat kóstolva csodálhatod a tájat. Tudtad, hogy a kőszegi borok a Soproni borvidékhez tartoznak? Jellegzetes és persze finom kőszegi vörösbor például a híres blauburger. Újra útra kelve, az erdő szélén sétálva rádöbbensz, milyen lenyűgöző is Kőszeg természet ölelte városa. A Trianoni-kereszt és -kilátópontnál eléd tárulnak az osztrák Alpok hegyvonulatai. Odébb, a Kálvária-templomnál pihenj meg egy padon, hallgasd meg a ritka kerti rozsdafarkú énekét, és figyeld meg a termikelő egerészölyvek röptét. A túra végén, a városba vezető stációk mentén ereszkedsz le Kőszegre.

Fontos! Csapadékos időben nehezebben járható, sáros, agyagos, csúszós útszakaszokra számíthatsz.

A túra útvonalán kottatartó-formájú információs táblákat találsz az alpannonia® light & hard natúrparki körtúrák érdekességeiről. Azért, hogy kalandod gondtalan legyen, a túra útvonalán minden kereszteződésben kis segítőnyilak mutatják a helyes irányt.

Igényeld light és hard túraútleveledet a kőszegi Tourinform irodában!

Tájegység:
Kőszegi-hegység
Nehézség:
Könnyű
Túratípus:
Gyalogtúra
Táv:
3.5 km
Időigény:
1 óra

Megközelítés, útvonal

A túra Kőszegen, a Kálvária utcai idősek otthona előtti parkolótól indul.

Kőszeg, Kálvária u. 14, 9730

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Chernel-kert

A Kőszeg melletti Chernel-kert egy lenyűgöző botanikus kert, amely Chernel István ornitológusról kapta nevét. A több mint 2 hektáros kert hazai és egzotikus növényfajok sokaságát kínálja, harmonikusan ötvözve a természetes erdei környezetet a parkosított részekkel. Oktatási és kutatási célokat is szolgál, számos iskolai és egyetemi csoport látogatja, és természetvédelmi programoknak ad otthont. A kertben túraútvonalak és információs táblák segítik a látogatókat a növényvilág megismerésében. Pihenőhelyek és piknik területek is rendelkezésre állnak, kellemes kikapcsolódást nyújtva minden korosztálynak. A Chernel-kert a természetkedvelők számára felejthetetlen élményt kínál.

Jurisics vár

A kőszegi Jurisics-vár Kőszeg városának egyik legjelentősebb történelmi emléke. A 13. században épült várat leginkább az 1532-es török ostrom során mutatott hősiességéről ismerik, amikor Jurisics Miklós és maroknyi védője sikeresen ellenállt az óriási túlerőben lévő török seregeknek. A vár a középkori erődítmények jellegzetességeit viseli, vastag kőfalakkal és védelmi tornyokkal. Napjainkban a Jurisics-vár kulturális és turisztikai központként működik, ahol kiállítások, színházi előadások és zenei rendezvények várják a látogatókat. A vár múzeuma bemutatja Kőszeg történelmét és a vár ostromának részleteit. A vár udvara és környezete különleges atmoszférájával visszarepíti a látogatót a középkorba, így méltán népszerű célpont mind a turisták, mind a helyiek körében.