Túrainfó

Velemben minden évszakban romantikus sétát tehetünk a patakparton, a Szent Vid-hegyre felkapaszkodva pedig rábukkanhatsz az egészen az újkőkor óta itt élt emberek nyomaira, és tanúja lehetsz a természet harmóniájának. Helyenként megpihenve tökéletes lehetőség kínálkozik az elmélyülésre. A túra a Kultúrák hegye tanösvény mentén egy meglehetősen kaptatós emelkedővel kezdődik, de a Szent Vid-kápolnához felérve már kényelmesen folytathatod utad. A későbbiekben a Források útja tanösvényen a Kőszegi-hegység kevésbé ismert forrásait és hangulatos erdőszakaszait járhatod be. A Borha-forrás mellett erdei pihenőt találsz tűzrakóhellyel, szomszédságában pedig egy igazi denevérhotelt, az érckutatások után fennmaradt Borha-völgyi-tárót.

A túra kiindulópontja a Bene-forrás, amit a Hangakapu buszmegállótól egy 1,6 km-es séta során érhetsz el. A forrás vize nem mindig iható minőségű, ezért mindenképp vigyél magaddal elég ivóvizet!

A túra útvonalán kottatartó-formájú információs táblákat találsz az alpannonia® light & hard natúrparki körtúrák érdekességeiről. Azért, hogy kalandod gondtalan legyen, a túra útvonalán minden kereszteződésben kis segítőnyilak mutatják a helyes irányt.

Igényeld light és hard túraútleveledet a kőszegi Tourinform irodában!

Tájegység:
Kőszegi-hegység
Nehézség:
Közepes
Túratípus:
Gyalogtúra
Táv:
5 km
Időigény:
1.5 óra

Megközelítés, útvonal

A túra a velemi Avar Szálló feletti parkolótól indul.

Velem, Gesztenyés u. 5, 9726

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Stirling-villa

A Stirling-villát népművészeti alkotóteleppé alakították a Velemi Stúdió Népművészeti Egyesület tagjainak kezdeményezésére, a népi kézműves hagyományok felelevenítésének és átörökítésének céljából. A villát a skót nemesi Stirling család sarjai építtették 1938-ban. A Dél-Skócia ősi Stirling-várának kapuját megidéző modern villát 1944-ben lefoglalták a nyilasok, magának Szálasinak és a nyilas kormánynak tartották fenn a háború végéig. Udvarán őrizték a magyar Szent Koronát. Később évtizedekig Vas vármegye kézműveseinek otthonaként, alkotóházaként szolgált, udvarán pedig színpad, kovács- és fafaragóműhelyek épültek. A frissen felújított, kulturális rendezvényeknek és kiállításoknak is otthont ad az épület.

Források útja tanösvény

A 14 km-es tanösvény kedvelt és kevésbé ismert forrásokat fűz fel egy útvonalra a Kőszegi-hegység magyar oldalán. Állomásai között találod a velemi Vasa-kutat, a Szentkutat a Szent Vid alatt, a Gyertyán-kutat, a Jávor-kutat, a Borha-forrást, az Enikő-forrást, az Elektromos-forrást, a Cseke-forrást, a cáki Hordómosó-forrást, a bozsoki Szentkutat, majd végül, egy aprócska kitérővel a táblával nem jelzett Pütyör-forrást. A tanösvény a velemi buszfordulóból indul és Bozsokon ér véget.

Kultúrák hegye tanösvény

A Kőszegi-hegység egyik legnépszerűbb kirándulóhelye az 589 méteres Szent Vid-hegy tetején található kápolna és környéke. A hegyet Közép-Európa egyik legismertebb régészeti lelőhelyeként tartják számon. A tanösvény a hegyen élt különböző népek kultúráit mutatja be az újkőkortól az újkorig, a különböző régészeti korszakokban.