Túrainfó

A Kőszegről induló túra festői tájak érintésével felvisz egészen az Országos Kéktúra kiindulópontjához, a 884 méter magas Írottkőre, ahol pazar panorámában gyönyörködhetsz. Az osztrák oldalon, a Léka felé vezető útszakaszon igazi országúti és mountainbike-paradicsom vár! Léka várát mindenképpen érdemes megcsodálni, az alatta fekvő tó pedig kiváló egy kiadós piknikezésre. Kőszeg felé kanyarodva, a határmenti Liebing falu gesztenyefaligeténél ne felejts el újra megállni, hiszen a monda szerint a faóriások rendkívül pozitív hatással vannak az emberi szervezetre.

A kerékpártúra útvonala a VELOREGIO című projekt keretében került kialakításra, melynek célja a határon átnyúló kerékpáros turizmus fejlesztése és a kerékpáros-idegenforgalom fellendítése a régiók természeti és kulturális látnivalóinak bemutatásán keresztül. Az útvonal menti kerékpáros pihenők szintén a VELOREGIO projektből valósultak meg.

Tájegység:
Kőszegi-hegység
Nehézség:
Közepes
Túratípus:
Kerékpár
Táv:
55 km
Időigény:
3 óra

Megközelítés, útvonal

A kerékpártúra Kőszeg Fő teréről indul.

Kőszeg, Fő tér

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Rohonci madártorony

A Faludi-völgyben található Rohonci-fürdőtó mellett tornyosul a 22 méter magas, akadálymentesen megközelíthető építmény, mely többek között sérült madarakat befogadó madárházként is működik. A torony tetejére felsétálva megcsodálhatod a madarak életterét és gyönyörködhetsz a kilátásban. A torony alatt labirintus és homokozó várja a gyerekeket.

Rohonci-fürdőtó

Félórás könnyed kerékpártúrával elérheted Bozsokról a természetes fürdőtavat (Badesee Rechnitz), mely a Faludi-völgyben víztározóként is funkcionál, jobbára azonban népszerű kiránduló- és strandolóhely, valamint a Kőszegi-hegység új Burgenland-Trails MTB-pályáinak egyik végpontja is. A tó két végében büfé várja a vendégeket, de van itt ugrótorony trambulinnal, csúszda és gördeszkapark is a strandröplabdapálya mellett. A vízben hatalmas, de békés halak úszkálnak, a befolyónál többek között pisztrángokat is láthatsz.

Stirling-villa

A Stirling-villát népművészeti alkotóteleppé alakították a Velemi Stúdió Népművészeti Egyesület tagjainak kezdeményezésére, a népi kézműves hagyományok felelevenítésének és átörökítésének céljából. A villát a skót nemesi Stirling család sarjai építtették 1938-ban. A Dél-Skócia ősi Stirling-várának kapuját megidéző modern villát 1944-ben lefoglalták a nyilasok, magának Szálasinak és a nyilas kormánynak tartották fenn a háború végéig. Udvarán őrizték a magyar Szent Koronát. Később évtizedekig Vas vármegye kézműveseinek otthonaként, alkotóházaként szolgált, udvarán pedig színpad, kovács- és fafaragóműhelyek épültek. A frissen felújított, kulturális rendezvényeknek és kiállításoknak is otthont ad az épület.