Kalandtúra Rákóczi (kerék)nyomában – fejedelmi Zemplén kör

2024. október 2.

« Vissza a hírekhez

Egy igazi határeset a túra, ami a Zemplén lábánál vezet. Egyrészt a magyar-szlovák határt léptük át, másrészt a hegyvidék és az alföld határmezsgyéjén követtük az útvonalat. Egy szó mint száz, nekünk határozottan tetszett. Ha a természet tarkaságában gyönyörködnél, vagy nagy fejedelmünk múltjában kutakodnál: vedd elő a bringát, és irány a „messzi észak”! Útitársunk most Tokár Rita volt, aki otthonosan mozog a környéken, a kerékpározás a mindene, és érdekességek végtelen tárházát szabadította ránk a túra során.

Rákócziak lépten-nyomon

A fejedelmi dinasztia története átszőtte egész napunkat. Kiindulópontunk természetesen a sárospataki vár volt, amiről kiderült, hogy nap mint nap találkozunk vele pénztárcánkban. Az 500-as bankó másik felén látható fejedelem ebben az épületben töltötte gyerekkora egy részét. A szlovákiai Borsiban található, szépen felújított kastély II. Rákóczi Ferenc szülőhelye. Sátoraljaújhely főterén átgurulva Rákóczival magával is találkoztunk egy mellszobor formájában.

Long way to Long-erdő

Halk racsnival nagyobb szerencséd lesz, és nem ijeszted el a Long-erdő madarait. Próbáltuk óvatosan megközelíteni a vízpartot, de megneszelték jöttünket, így kevesen mutatkoztak kameránk előtt. De hátha te ügyesebb leszel, és találkozol a nagy kócsagokkal és szürke gémekkel! Ha a természet csodái mozgatnak meg, és jobban elmerülnél a témában, ajánljuk neked a Víz alatti erdő tanösvényt. Száraz időben gyalogszerrel vagy bringán, magasabb vízálláásnál csónakkal tudod végigkalandozni.

Alföld szélén, hegy lábánál

Ezt a túrát azért is ajánljuk mindenkinek, aki ült már biciklin, mert alig van szintkülönbség, viszont a látkép minden, csak nem lapos. A Sátor-hegy szinte mértanilag pontos kúpja a túra nagy részéről látható. A hegycsúcsokkal ellentétben a Bodrog folyó holtágai a végtelen nyugalmat árasztják: itt nem kell megfeszülnöd, mert semmi és senki nem rohan sehova.

Tótéknál

A szlovák határt átlépve mélypontra érkeztünk, ami nem csak a nyári kánikulának tudható be. Bodrogszög határában megtaláltuk északi szomszédunk legalacsonyabb pontját, ami pontosan 94,3 méterrel fekszik tengerszint fölött. Sokat nem időztünk itt, ugyanis Borsi már várt a felújított Rákóczi-kastéllyal. Körülnézve eljátszadoztunk a gondolattal, hogy milyen lehetett itt az ifjú Ferikének felnőni. Egy biztos: még nem volt megépítve a Rákóczi játszótér a rengeteg szórakoztató játékkal.

Teljes a kör, teljes a nap

A Rongyván átkelve kicsit elméláztunk, hogy bő száz éve miért pont itt húzták meg a határt. Mint Rita elmesélte, a vasút szabta meg a szabályokat, bár más legendák is keringenek erről (amit a videóban el is mesél). Ha van időd Sátoraljaújhelyen, esetleg meg is szállnál itt, hogy több időd szánj a környékre, a kerékpározáson túl más izgalmak is várnak rád. Az Összetartozás hídján kelhetsz át, a Zemplén Kalandparkban teheted próbára magad, vagy csak hátradőlve élvezhetsz egy pohár aszút, ha már szülőhazájában jársz. Nekünk viszont tekernünk kellett, hogy bezárjuk a kört. Rudabányácskánál persze azért nem hagytuk ki a Smaragdvölgyet, ami az ország valódi kis ékszerdoboza. Sárospatakra visszaérve kereknek éreztük a napot, és jóleső fáradtsággal koccintottunk egyet a kalandra.