Fedezd fel a löszmélyutakat – túra a Szekszárdi-dombságon

Túrainfó

A túra a Kápolna térről indul, ide helyi járatú busszal is el tudsz jutni. A téren a Remete-csurgó forrásnál töltsd meg friss vízzel a kulacsodat, és úgy indulj neki a túrának! Az út elején a Tringa Pince mellett haladsz, szőlőültetvények és fenyvesek mentén. Hamarosan a Bati-kereszthez érsz, amely valójában egy kilátó a környék egyik legmagasabb részén, csodás panorámával Szekszárdra és a borvidékre. Ha erre jársz, a szekszárdi borokat mindenképpen ki kell próbálnod! A kékfrankos és a bikavér a legismertebbek, a kadarka pedig a borvidék jellegzetes szőlőfajtája. A Szekszárdi-dombság különlegessége még, hogy itt találod a löszlepusztulás legsokfélébb formáját: löszfalak, löszmélyutak, löszszurdikok, löszszakadékok tagolják a felszínt, igazán egyedi hangulatot adva a tájnak. A dombság vastag lösztakarója kitűnő feltételeket biztosít a kékszőlőtermesztésnek, nem véletlen, hogy az itt készült borokra belföldön és külföldön egyaránt nagy a kereslet, sőt, már az 1800-as években is elismerően írt róluk Liszt Ferenc. A térség növényzete a Mecsekhez hasonló, szakállas szegfű, őszi kikerics, tavasszal a májvirág lepi el a réteket. Az Almási-erdőhöz érve kelet felé fordulsz, és a Gurovica-hegyet érintve szőlők és dűlők mentén leereszkedsz Szekszárd felé. Útközben több borászat is útba esik, látogass meg legalább egyet! Innen már a város kis utcácskáin vezet vissza az út a Kápolna térre.

Tájegység:
Gemenc és környéke
Nehézség:
Közepes
Túratípus:
Gyalogtúra
Táv:
12.5 km
Időigény:
3 óra

Megközelítés, útvonal

Kiindulópont: 7100 Szekszárd, Kápolna tér

A kiindulópont megközelítése autóval és busszal is lehetséges, a Kápolna tér Szekszárd belvárosától 3 km-re található. Helyi járatú busszal könnyen eljuthatsz ide. Nagy parkoló és játszótér, forrás is található itt, ideális kezdőpontja a túrának.

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?

További látnivalók a környéken

Kálvária kilátópont

Kis kitérővel könnyen elérheted Szekszárd legismertebb kilátópontját, amely a város fölött magasodva pazar panorámát nyújt nem csak Szekszárdra, de a gemenci erdőre és a Sárközre is. A hely jellegzetessége egy szőlőfürtökkel díszített szoborkompozíció is, amely a város egyik jelképe.