A Szigetköz esszenciája – tartalmas kenutúra a Duna árterében

Túrainfó

A Szigetköz ágrendszerét egy nap alatt nehéz megismerni, de ez a vízitúra a legkülönlegesebb látnivalókat fűzi fel egy csokorba, a kezdő túrázók számra is könnyen teljesíthető.

A vízitúra a rajkai trianoni zsiliptől indul. A zsilip Magyaróvár megóvására épült az árvízzel szemben, és mivel a városnak létfontosságú építmény, a határok megrajzolásakor magyar területen marad – innen az elnevezés. A barátságosan csordogáló víz a szűk folyosóban a szentélyként föléd nyúló fákkal remek ráhangolódás a 23 kilométeres túrára. A Szigetközben bármerre kalandozol, őstermészet vesz körül.

Evezés az „óvodás” dzsungelben

Az őstermészet azonban még négy évtizedes sincs! A tájat teljesen letarolták a Bős-Nagymarosi Vízlépcsőrendszer építése okán az 1980-as évek végén. Ha ekkor eveztél volna itt, el sem hinnéd: egy kietlen kavicssivatag vett volna körül, egyetlen fát sem láttál volna. A természet viszont megmutatta erejét, az újdonsült vadon emberi segítség nélkül foglalta el a környéket. 2016-ban ezeket a kavicsbányatavakat csatornákkal és hallépcsőkkel összekötötték, utóbbiaknál észnél is kell lenni, hiszen a „lépcsőfokokon” mindig felgyorsul a víz.

Fürdőzés medúzák között

Ezek után szélesebb ágak várnak, majd az Ördögszigeti-tavakba érkezel, amely kitűnő pihenő- és fürdőhely. Bevállalós csapattal a második töltőbukón felevezve a Helenai-tavakat is megcsodálhatod. Ebben a tórendszerben édesvízi medúzák is élnek, melyekkel te is találkozhatsz július és augusztus melegebb napjain.

Egy laza csorgást követően meg is érkezel Dunakilitire, a Vadvíz Kempingbe. Itt megtekintheted a Dunakiliti duzzasztóművet és a fenékküszöböt is, melyeknek köszönhetően evezhetünk egyáltalán bárhol is a Szigetköz ágrendszerében. Innét már csak 7 km és a Rudi-ágon csoroghatsz tovább, és megérkezel Doborgazra, majd onnét a Siszler-tavat érintve a Kisvesszősi kikötőbe Cikolaszigetre.

Az év minden szakában csodálatos itt evezni, és bármikor jössz, mindig más arcát mutatja a Szigetköz. Más madarak röppenek fel a vízről, zátonyok tűnnek el és jelennek meg, és ha résen vagy, még szigetet is nevezhetsz el a számtalan névtelen szárazföld közül.

Hogyan béreljek kenut és hogy ne tévedjek el?

A Szigetközben számos szolgáltató működik, akár kenubérlésről, akár vezetett túráról legyen szó. Ha nem ismered a folyószakaszt, akkor javasoljuk, hogy vezetett túrán indulj el. A Szigetközi-ágrendszer térkép nélkül bonyolult, akár el is tévedhetsz benne, ráadásul egy vezető nem csak eligazodni segít, hanem olyan részleteket mesél el és mutat meg, amelyeket magad nem találnál meg. Ha már gyakorlottabb vagy, és kenut bérelnél, arra is számos lehetőség van. A legtöbb szigetközi kemping ad bérbe hajókat illetve ők a szállítást is megoldják neked, a kenubérlésen túl odaszállítanak a kiindulópontra, illetve a túra végén, ha a végcélod nem a kemping, el is mennek érted. A kempingeket és kenubérlési lehetőségeket megtalálod a Szigetközi Kalandtérképünkön. Fontos, hogy mindig előre egyeztess a szolgáltatóval az elérhető kenukról és a szállításról, mert a nyári időszakban a Szigetköz nagyon népszerű úticél, és előre szükséges foglalni.

Az alábbi film ízelítőt ad arról, hogy mire számíthatsz:

Tájegység:
Szigetköz és Pannonhalma
Nehézség:
Közepes
Túratípus:
Vízitúra
Táv:
23.5 km
Időigény:
8 óra

Megközelítés, útvonal

Autóval Rajka közelében a trianoni zsilip

Fedezd fel a környéket!

Mit szeretnél látni a térképen?