Az állatokra is veszélyt jelent, ha szemetet hagysz az erdőben

2021. május 11.

« Vissza a hírekhez

Április elején indította Tavaszi Nagytakarítás kampányát az Aktív Magyarország, amelynek keretében az erdők és mezők megtisztítására hívták a lakosságot. A szemétszedés mellett a kampány fontos üzenete volt, hogy az erdőben csak a lábnyomunkat hagyjuk, semmilyen szemetet ne.

A Travelo.hu a közelmúltban a felelős túrázásról készített interjút Vers Józseffel, a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őrével, amelyben az erdei szemetelés állatokra gyakorolt hatásáról is szó esett.

Az erdőmérnök az alábbiakra hívta fel a figyelmet

  • Alapvető dolognak kellene lennie, hogy sehol nem hagyunk magunk után szemetet, az erdőben sem.
  • Szemetet erdei szemetesben se hagyjunk, hiszen a napi vagy napi többszöri szemétgyűjtést egyetlen erdészet vagy nemzeti park sem tudja megoldani, az állatok viszont táplálékot keresnek, ezért biztos, hogy szét fogják szórni a szemetes tartalmát.
  • A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban már direkt nem helyeznek ki szemétgyűjtőket, hogy az embereket hozzászoktassák ahhoz, hogy vigyék haza a szemetüket.
  • Az ételmaradékok és csomagolások illata csábítja az állatokat, és nem ritka, hogy a nagyobb állatok mindkettőt megeszik. Találtak már sünt, aki beszorult egy chipses zacskóba, miközben morzsákat keresett és előre próbált menekülni.
  • A mesterséges édesítőszerrel készült ételek és italok a vadon élő állatok számára mérgezőek. Egy róka, még ha egészen kis darabkát is eszik meg az édesítőszeres süteményből, elpusztul.

A teljes interjú itt érhető el.