5 túrahelyszín, ahová felesleges autóval menned Budapestről

2021. június 1.

« Vissza a hírekhez

Autóval túrázni menni gyakran a legpraktikusabb választás, hiszen akkor megyünk, amikor akarunk, és a fő úti célunk mellett bármikor megállhatunk, hogy egy kisebb érdekességet megnézzünk. Ha viszont egyértelmű a cél, nem csak jó alternatíva a közösségi közlekedés, de környezetbarát, kényelmes és sokszor kifejezetten gyors is.

Börzsöny, Dunakanyar, Nagy-Hideg-hegy

A Királyrét sokak kedvelt úti célja, hiszen jó a közlekedés és a kisvasút ad egy kis plusz élményt mindenkinek. Ez utóbbi az, aminek hiánya (jelenleg felújítás alatt áll a vonal) valószínűleg azokat is autóba ülteti, akik korábban kitartottak a közösségi közlekedés mellett. Sajnos emiatt brutális autóáradat zúdul a Börzsönybe, pedig a vonat helyett ott a Volánbusz, ami a tipikus túrázó időszakokban nemcsak sűrűbben jár a kisvasútnál, de jóval gyorsabb is nála – 18 perc alatt Királyrétre ér.

Kismarosra vagy más kiránduló starthelyekre, mint Zebegénybe, Nagymarosra vagy Verőcére 1 órán belül el lehet jutni modern motorvonatokkal – ezért kár autóba ülni. A nyári szezonban elérhető Máv-Mahart kombinált kirándulójegyekkel akár hajózással is fűszerezhetjük a programot. Ha meghoztuk az ihletet, ide kattintva válogathatsz túraajánlatainkból.

https://aktivmagyarorszag.hu/tajegysegek-kirandulasok/budapest-es-kornyeke/borzsony-es-dunakanyar/

 

Irány a Vértes lába!

Tatabánya és környékére sem érdemes autóba ülni, hiszen még a személyvonat is lent van egy óra alatt, a Railjetnek meg elég 45 perc is. Tatabányától rögtön van egy túrajavaslatunk a különleges Szelim-barlang érintésével, de a programot könnyen lehet bővíteni a Tatai Fényes Tanösvénnyel, vagy akár egy győri látogatással is.

https://aktivmagyarorszag.hu/top-10-romantikus-tura-valentin-napra/

Pilis, Visegrádi-hegység

Ez már nehezebb falat, hiszen sok helyre csak a Volánbusz visz el, szóval sajnos a bringa sokszor kiesik a lehetőségek közül. Sokat lendített a helyzeten a 2017-ben felújított esztergomi vonal, így az Országos Kéktúra számos helyszíne könnyen elérhető a solymári, piliscsabai vagy pilisvörösvári állomásokról. A vonalon csak új Flirt motorvonatok közlekednek, óránként legalább kettő, így tuti kényelmes lesz az utazás.

Az északibb területek, mint Pomáz, Dobogókő Hévvel és Volánbusszal sok esetben egészen jól megközelíthetőek. Ha nem fontos a gyorsaság, a Dunához közelebb a hajójáratok is szóba jöhetnek. Csak gondolj bele: mikor láttad utoljára a vízről a Dunakanyart? Szervezz kirándulást javaslataink felhasználásával!

https://aktivmagyarorszag.hu/tajegysegek-kirandulasok/budapest-es-kornyeke/pilis/

Budai-hegység

Budapestre nyilván az ország minden pontjából érkeznek vonatok, de az elővárosokból is gyorsan be lehet érni, gyakran egyszerűbben, mint autóval. S ha már ott vagy, elég könnyű bevenni a budai, budaörsi hegyeket. Normafa és a János-hegy? 21-es busz. Hármashatár-hegy? A 65-ös lesz a tiéd. Budaörsre mennél? A 22-es buszok vagy akár a vonat is jó megoldás. Ezek mind egy kis rugalmasságot igényelnek, cserébe nincs gond a parkolással, és nem ártunk a környezetünknek. Meríts ötleteket túraajánlatainkból!

https://aktivmagyarorszag.hu/tajegysegek-kirandulasok/budapest-es-kornyeke/

Velencei-hegység

Láttad már a Velencei-tavat? Közelről biztosan, hiszen az ország egyik legnépszerűbb fürdő- és kerékpáros paradicsomáról van szó. na de mi a helyzet a madártávlattal? A Velencei-tó északi részén elterülő Velencei-hegységről egészen egyedi arcát láthatod a környéknek. A vonat már ma is háromnegyed óra alatt leér Velencére, de zajlik a vonal 160 km/h-s sebességre való emelésének tesztje, így időben hamarosan verhetetlen lesz a Máv. A Bence-hegyi kilátó egyszerű célpont lehet, de a 352 méter magas Meleg-hegy a környék igazi csúcsa. Körtúraajánlatunkat ide kattintva olvashatod.

https://aktivmagyarorszag.hu/bodza-volgyi-barangolas-a-velencei-hegyseg-legjava/

Címlapfotó: Máv

További hírek